Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: High beam tell tale won’t work

  1. #1

    High beam tell tale won’t work

    Hi folks mot time again giving the old girl a check over noticed the high beam tell tale on dash won’t work. All lights work as they should and the tell tale come on if I hold the stalk in but goes out as soon as I slip it I thought must be the switch so changed it no joy checked all fuses. Only other thing I have noticed is when I switch the head lights on with ignition off switch illuminates with ignition on switch illumination goes off but head lights remain on and working fine anyone had a similar problem and help would be much appreciated thanks



  2. #2
    CF Nutter fendervg's Avatar
    Join Date
    13th June 2009
    Location
    Dublin, IE
    Posts
    1,971
    Hmm. Not sure what feeds the little blue bulb, but it's probably the switch in the stalk - afaik this sends current to a relay to turn on the high beams. I'd say take the steering wheel off and remove both stalks and give all the contacts a good clean as well as the switch part of the stalk, also check the multi-plugs connecting them back to the main loom behind the fusebox.
    ____________
    fendervg

    93 Corrado VR6
    Members Gallery

  3. #3
    Exactly what I have done hmmm



  4. #4
    CF Nutter fendervg's Avatar
    Join Date
    13th June 2009
    Location
    Dublin, IE
    Posts
    1,971
    Strange. It's weird that it lights when you pull the stalk back to flash the lights. I had one that was very dim and then stopped working altogether so I replaced the bulb. I'd be tempted to check and maybe swap out the control relay with a known working one.
    ____________
    fendervg

    93 Corrado VR6
    Members Gallery

  5. #5
    Yea I think it’s my next move quite annoying when all lights work why won’t tell tale



  6. #6
    Which relay is it none of them in my book actually say headlights. Thanks very much for your help



  7. #7
    CF Nutter fendervg's Avatar
    Join Date
    13th June 2009
    Location
    Dublin, IE
    Posts
    1,971

    High beam tell tale won’t work

    There are no relays as standard - just 4 fuses, one for each high and low beam. That's why a lot of people fit a relayed wiring loom as a modification to improve the light output. Current has to travel through two switches and several looms before it reaches the headlight bulbs in the factory design.

    From what I can tell (although I always have a hard time reading VW wiring diagrams), low beams are fed directly from the headlamp switch - high beam is controlled by the flasher/high beam switch in the stalk, and the high beam indicator light is fed from that switch with 12v (looks like a white/black wire) into the 28 pin multi-plug at the back of the instrument cluster - it goes into terminal 25 there. After that its a printed circuit board. The Bentley manual suggest checking for 12v on that wire with ignition on/headlights on/high beam on, if you don't have any trace the wiring for continuity and then replace the switch stalk, then check the condition of the circuit board on the clocks.

    Hope this might help a bit.
    Last edited by fendervg; 10th June 2018 at 8:09 PM.
    ____________
    fendervg

    93 Corrado VR6
    Members Gallery

  8. #8
    I had it in bits yesterday turned out to be the bulb why it was working when held in and wouldn’t stay on I don’t no but al good now thanks for your help



  9. #9
    CF Nutter fendervg's Avatar
    Join Date
    13th June 2009
    Location
    Dublin, IE
    Posts
    1,971
    Ah, good to know it's fixed. All the other warning lamps in the bottom row are LEDs, but the high beam one is just a normal filament bulb with a blue cap - probably because blue LEDs were a bit of a holy grail back in the late 80s!
    ____________
    fendervg

    93 Corrado VR6
    Members Gallery

  10. #10
    Yea and probably the only one that gives bother. Thanks for the assistance



Similar Threads

  1. Replace high beam tell-tale bulb
    By Gregors in forum Interior
    Replies: 26
    Last Post: 5th October 2014, 7:51 PM
  2. Replies: 17
    Last Post: 1st November 2012, 8:31 AM
  3. Main beam won't work
    By NewbridgeJob in forum Exterior
    Replies: 8
    Last Post: 2nd April 2012, 9:50 AM
  4. Wiring fog lamps to high beam
    By quicky1980 in forum Exterior
    Replies: 8
    Last Post: 30th March 2006, 6:06 PM
  5. Headlight beam too high
    By Stan 24v in forum Exterior
    Replies: 5
    Last Post: 31st October 2005, 9:25 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
About us
We are the world's largest community for VW's Super Coupé! Be it 8v, 16v, G60 or VR6 (or maybe something else!), everybody's welcome! If this is your first visit, be sure to click register and fill out your details before you can post.
Help us
This site is run on donations.
Please help keep the forum alive!
Follow us
advertising & sponsorship
Are you a company looking for advertising that could benefits our users? For site & forum sponsorship, please see our dedicated microsite here.