Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Crank Sensor replacement warning

  1. #1
    Regular Keyo's Avatar
    Join Date
    16th December 2018
    Location
    West Midlands
    Posts
    245

    Crank Sensor replacement warning

    Hi all,

    VR6 Rado

    Today I had a bit of a nighmare changing the crank sensor. The Alen bolt came off fine and I thought this seems easy but then it took me about an hour to get the old one off it was an aftermarket part and all black and plastic. The surround of the sensor broke off in the round housing but I eventually managed to wingle it out with much effort and grief.

    I fitted a VW part 021906433A but it wouldnt go in to the housing fully and was on the slant when doing up the bolt because of the black plastic circle trim that sits between the brown O ring and end of the circilar metal made it impossible to go in and when doing the bolt up would make the sensor slant towards the bolt side . In the end I just put the sensor in without the plastic round trim/ spacer but with only the brown rubber O ring. P.s the black circular trim came off the sensor easily it just pulls off with ease.

    Question is has anyone else encounted this problem ?? , I have attached a picture of the part. Im quite worried about taking the plastic trim off hope its goint to be ok couldnt see no oil leaks after starting the engine.

    crank sensor.jpg.
    Last edited by Keyo; 4th February 2019 at 5:48 PM.

  2. #2
    ⋆⋆ CF Donator ⋆⋆ robrado974's Avatar
    Join Date
    22nd September 2009
    Location
    paignton devon
    Posts
    6,208
    I didn’t encounter any problems, I changed mine around 5 years ago I think .

    92 VR6 . DBP. She will never be a show car ..... But will be up there with the best of em .

    The bmw seems invincible in isolation . But along side the corrado - a modern classic , we think- it has its work cut out . Autocar 1992.

  3. #3
    Regular Keyo's Avatar
    Join Date
    16th December 2018
    Location
    West Midlands
    Posts
    245
    Quote Originally Posted by robrado974 View Post
    I didn’t encounter any problems, I changed mine around 5 years ago I think .
    Thanks for the reply was it an original VW part you used with the plastic surround trim same as picture ?

    Cheers.

  4. #4
    CF Nutter fendervg's Avatar
    Join Date
    13th June 2009
    Location
    Dublin, IE
    Posts
    1,726
    Did you check to make sure that there is not an old o-ring or piece of sensor casing in there? I replaced mine 3 years ago with a VW one identical to yours and had no issues.
    ____________
    fendervg

    93 Corrado VR6
    Members Gallery

  5. #5
    Regular Keyo's Avatar
    Join Date
    16th December 2018
    Location
    West Midlands
    Posts
    245
    Yeah I rubbed my finger round there and couldnt feel any debris the supicious thing was the old one was a real bugger to get out to and def got the old o ring out still have it, maybe there is a bit of casing left . Might well be that circle housing has distorted over time god knows Im a bit annoted with the whole thing to be honest , I was going to leave it to VW with other work I was having but they wanted 100 or so quid for labour, they must have mystic meg working for them ha !
    Last edited by Keyo; 4th February 2019 at 9:12 PM.

  6. #6
    Regular Keyo's Avatar
    Join Date
    16th December 2018
    Location
    West Midlands
    Posts
    245
    Silly question but I jacked the car up when I changed it that wouldnt put pressure on the crank sensor housing would it making it hard to put the sensor in it ? Had the car up on one side a good eight inches as was installing some new 70 L stainless steel tank straps on at the same time.

  7. #7
    Done this on both my 93s and never had this issue. I used one metal OE sensor and an aftermarket plastic one, both went in with issues. My guess is that there is something stuck in there that is preventing you from installing it properly. I can't imagine jacking the car up could have any influence on it. Did mine with one side jacked up.

  8. #8
    Regular Keyo's Avatar
    Join Date
    16th December 2018
    Location
    West Midlands
    Posts
    245
    Quote Originally Posted by a_riot View Post
    Done this on both my 93s and never had this issue. I used one metal OE sensor and an aftermarket plastic one, both went in with issues. My guess is that there is something stuck in there that is preventing you from installing it properly. I can't imagine jacking the car up could have any influence on it. Did mine with one side jacked up.
    It might be that that the surface of the housing has slight corrosion on the surface making it a tighter hole, at the moment the car seems to be working fine without the trim its still sticking in the same length as srew is flush, I think the plastic round trim just gives it a bit more support in the housing keeping it lodged , I will be revisiting it at a later date when I can get it on a ramp.

  9. #9
    CF-oholic! seanl82's Avatar
    Join Date
    1st September 2011
    Location
    North Devon
    Posts
    5,950
    Quote Originally Posted by Keyo View Post
    Silly question but I jacked the car up when I changed it that wouldnt put pressure on the crank sensor housing would it making it hard to put the sensor in it ? Had the car up on one side a good eight inches as was installing some new 70 L stainless steel tank straps on at the same time.
    The crank sensor housing is the engine block, so I'd be a bit worried if it were warped due to jacking! I've changed one without issue too, so as mentioned it sounds like something is fouling it.
    95 Classic Green VR6 - Jetex Cat Back|BMC CDA|VT mounts|Bilstein B12s|288mm front brakes|Mk4 Rears|Braided hoses|Daves16v shortshifter|Lupo wipers|Uprated headlight loom|
    http://the-corrado.net/showthread.php?t=79984
    CCGB #3982

  10. #10
    ⋆⋆ CF Donator ⋆⋆ robrado974's Avatar
    Join Date
    22nd September 2009
    Location
    paignton devon
    Posts
    6,208
    Quote Originally Posted by Keyo View Post
    Thanks for the reply was it an original VW part you used with the plastic surround trim same as picture ?

    Cheers.
    Yes it was a genuine part I used .

    92 VR6 . DBP. She will never be a show car ..... But will be up there with the best of em .

    The bmw seems invincible in isolation . But along side the corrado - a modern classic , we think- it has its work cut out . Autocar 1992.

Similar Threads

  1. Replies: 7
    Last Post: 7th February 2013, 2:15 PM
  2. 96 VR6 Crank Sensor
    By mr_lauraj in forum Wanted
    Replies: 6
    Last Post: 7th February 2012, 1:09 PM
  3. Crank Sensor for 94 VR
    By daves16v in forum Wanted
    Replies: 16
    Last Post: 2nd August 2011, 8:00 AM
  4. How to fit crank sensor?
    By umonkeyz in forum Engine Bay
    Replies: 3
    Last Post: 9th August 2010, 12:27 PM
  5. Replies: 1
    Last Post: 31st August 2008, 9:39 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
About us
We are the world's largest community for VW's Super Coupé! Be it 8v, 16v, G60 or VR6 (or maybe something else!), everybody's welcome! If this is your first visit, be sure to click register and fill out your details before you can post.
Help us
This site is run on donations.
Please help keep the forum alive!
Follow us
advertising & sponsorship
Are you a company looking for advertising that could benefits our users? For site & forum sponsorship, please see our dedicated microsite here.